Vi kaster her, et lidt dybere blik på nuparkeren Claus Bjerre. Han står bag virksomheden Traqnology, men han er også landmand, ægtemand og far til tvillinger på 8. Familien går hver dag en god lang tur. Det er en tid der er afsat til familien; til frisk luft, snak og nærvær.
Denne vane, om man vil, er nærmest synonym med filosofien bag Claus’ succes med sin virksomhed: Sæt opgaverne i system, hav fokus på de opgaver der giver energi og sidst men ikke mindst, vær nærværende og kik i dybden, for at finde frem til slutbrugerens kernebehov.
For at nå til denne opskrift og erkendelse ligger dog en hel del år med barsk læring og mange afstikkere. For Claus er jo landmand. Og sidder paradoksalt nok i dag som direktør for en international virksomhed, som sælger GPS opmærkning af sportsbaner.
Vi starter ved begyndelsen, som slår rødder i den jyske muld: Claus Bjerre drev for xx år siden et større landbrug med 360 ha jord og opdræt af slagtekyllinger. Det fungerede rigtig godt; Claus var vellidt og han elskede sit job. Det kørte på skinner. Også i bogstavelig forstand. Mange timer blev brugt i traktorer, der kørte efter GPS, så furerne på markerne stod så pænt som landbrugets regnskab. Men som i bedste bibelstil, begyndte den ene prøvelse efter den anden.
En rutsjebanetur starter
Først ramte fugleinfluenzaen, som betød enorme omkostninger. Så ramte endnu en dræbende sygdom Claus’ kyllinger: Gumboro virus. Det betød endnu flere aflivninger uden omsætning. Og sidst men ikke mindst, kort tid efter, valgte nogle få journalister at gøre krav på deres ret med nogle tirrende Muhammedtegninger. Et krav, der viste sig at kaste tsunami-lignende følgevirkninger. Muhammedtegningernes udgivelse betød endnu et millionunderskud til Claus’ kyllingedrift. Og så var det nok. Efter disse tre hårde slag, valgte Claus at skifte karriere. Han solgte landejendommen og fik job som sælger af GPS-styresystemer til landbrug (scannere til afgrøder). Selvsamme som han havde fundet stor forkærlighed for, de mange timer i traktorer og den seje gadget bag de snorlige furer på markerne.
Det går rigtig fint og vi spoler frem til en skelsættende oplevelse for Claus, da han holder et oplæg for landmænd på i Rom (på engelsk): Her var Landmanden Claus, langt ude af sin komfort zone, men en kæmpe begejstring og følelse af at være høj, overvældede ham efter oplægget om mulighederne ved GPS. Måske han her faktisk følte sit virkelige kald.
Precision Makers fra Holland spørger ham herefter, om han er interesseret i at sælge førerløs opmærkning: et nyt produkt til et marked, som skal erstatte frivillige, der at optegner fodboldbaner. Et i øvrigt ret tidskrævende job, idet det tager to mand to dage at optegne 2 (?) baner mod maskinen, som kan optegne én bane på kun 25 minutter.
Claus laver herefter en aftale med Skanderborg Kommune, om en kridttegner til opmærkning. E-Marker er producenten bag kridttegneren, men løsningen mangler dog en ordentlig brugerflade, som Linemark UK tager på sig. Precision Makers, som Claus er ansat hos, skal skrive softwaren.
Projektet vokser
Projektet vokser sig hurtigt (for) stort og dyrt, og pludselig mangler al initiativ hos alle. Claus bliver fyret og har pga. en klausul mistet al ret til at sælge GPS’er i Danmark, Norge og Sverige. Det skaber dog en åbning for Claus, og han vælger at gå solo med Precision Makers. Det handler nemlig om at se muligheder, hvor andre ser begrænsninger.
Vi spoler igen lidt videre: Claus er i gang med at opdage de mange muligheder bag baneopmærkning, bl.a. lacrosse har tre typer baner med utallige streger (svært for mennesker – ingen sag for GPS’er)
især i USA, hvor man helst sidder ned og udfører sit job.
Claus er på messe i (Madrid?), hvor Claus og nogle andre danskere repræsenterer Linemark International. De har slået sig sammen, fordi de kan se en stor synergieffekt: Claus sidder med fede gadgets til landbrug og Linemark har netværket.
Her lander de en kontrakt med National Sportcenter, Blaine Minnesota, et multisportskompleks, som råder over 600 ha sportsbaner – og selvsagt et massivt behov for automatisk og systematiseret opmærkning af diverse baner.
Der tilbringes mange timer i bil på de amerikanske landeveje i selskab med Todd, og her går snakken lystigt om drømmen, som er at drive GPS opmærkning videre sammen.
Pludselig bliver det en realitet, da Todd og hans kompagnon xx og Claus skaber datterselskabet Traqnology North America, hvor Todd bliver CEO.
Tro på det
“Mærk efter, gør det du gør bedst, så gejsten bevares. Du kan ikke gøre alt, så det er langt bedre at udlicitere arbejdsopgaver, der for dig er uinteressante. Alt andet kan blive dyrt”. Dette er de vigtigste råd fra Claus, som han gerne giver videre til iværksættere.
“Hellere investere i ekstern hjælp lidt for tidligt end vente til efter man har mistet gejsten”. Som da Claus eksempelvis hyrede et lokalt bureau til en ny hjemmeside. Den blev flot, men koderne bag danske og umulig at skalere til engelske samarbejdspartnere. Eller fadæsen med at hoppe på en flyver til England, for at hjælpe med en kritisk sag, som bundede i at vise, hvordan man lukker en app. Hvorfor alle styresystemer fra Traqnology i dag har mulighed for fjernstyring – man lærer vel af sine fejl.
Claus bedste råd er derfor: Sats stort, tænk skalering ind fra start og hyr professionelle til de opgaver, du ikke selv vil løse – du kan ikke have alle kasketter på selv alligevel. Det er bedre at prioritere opgaverne, sætte dem i system og f.eks. vælge proffe til at besvare alle opkald, end selv være den der tager alle opkald, imens man alligevel ikke har tid. Og så er vi tilbage ved erfaringerne fra livet som landmand: et kæmpe arbejde med koordinering og få det færdige arbejde, simplificeret fortalt, til at stå i flotte lige fuger.
Al erfaring opsummeret, kan det siges, at Claus Bjerre er en mand, der efter mange forbier og fuldtræffere har fundet opskriften på en succesfuld virksomhed og et samarbejde med amerikanere: Han leverede opfindelsen, teknologi og brugerflade og Traqnology North America skaffer kunderne i USA. Der er her lavet en gennemsigtig aftale. En minimumskontrakt, der løber tre år, lyder på 80 millioner til Claus (og 180 mil. til Traqnology North America?). Nogle tal skal muligvis skubbes en anelse pga. covid-19. Den amerikanske del tager så til gengæld også det tunge slæb og alle risici (produktion, distribuering osv.).
Claus rolle er i dag bl.a. at hjælpe nye kunder godt i gang – en rolle hvor han får lov at fokusere på det han brænder for, nemlig det geniale ved automatisk GPS-opmærkning, og at give det videre til andre.
Links:
Dansk webside: https://traqnology.com/
Amerikansk webside: https://www.traqnology-na.com/